April 2013

Ondertussen in de bouwmarkt

“He, wat leuk om jou hier te zien! Hoe is het?”

“Ik moet kit hebben.”

“Kit? ja dat zou hier ergens moeten staan. Hoe is het verder? Vrouw? Kids? Boot?”

“Ik stop ermee, ik zweer het je. Ik heb het helemaal gehad met die rotboot. Het kost me klauwen vol met geld, want als er voor een onderdeel dat ze ook voor een Fiat Panda maken gestanst wordt dat het waterproof is, of geschikt voor 12 volt, dan zetten ze een nul achter het prijskaartje. Een doosje zekeringen, wat kost dat nou? Voor je huis heb je voor een euro vijf stoppen, daar moet je voor bootspul eens om komen. Ergens 12 volt doorheen schieten is schijnbaar heel veel duurder dan 230. Waarom?”

“Maar jij bent toch best handig? Jij gaat toch ook gewoon naar het auto onderdelen centrum?”

“Jawel, ik ben best handig, maar dan nog. Het is niet alleen geld. Een hobby moet toch leuk zijn? Nou, ik heb alleen maar bonje. Bonje op de zaak, want ik wil hoogzomer vier weken weg. Ja, hallo, het is een boot. Je mag blij zijn als je met je gezin 100 kilometer per dag maakt. Dus als je een beetje zon wil hebben op je vakantie, dan moet je naar Frankrijk. Nou is zeilen net zoiets als op de middelbare school zitten: of je nou heen of terug gaat, het is altijd wind tegen. Dus elk jaar gezeur: ik pak vier weken, drie is de regel: elk jaar gemekker. En als mijn gezin er nou nog blij van zou worden...”

“Maar Chris en de kinderen vinden het toch ook leuk?”

“ Ja, Roosje inmiddels weer. Maar toen ze 15 was, jongens, hou op. Toen was ze maar in een ding geïnteresseerd en dat waren jongens van 17. Die varen niet hoor, die zijn met hun vrienden twee weken naar Salou. Inmiddels zijn de jongens die de boot van pa en ma meekrijgen leuk, maar dat is oorlog geweest hoor. Dirk is nog niet het probleem, die zeilt graag, knoopt, splitst, rommelt. Maar dat gaat binnenkort ook komen, die moet zich inmiddels ook al bijna wekelijks scheren! Chris maakt het niks uit. Die leest haar boekje net zo lief onder een palmboom als onder de genua. Maar IK wil zo onderhand wel eens een palmboom! Niks doen!”

“Dat kan jij helemaal niet, niks doen. Ik zie jou al zitten, met een Sudoku boekje. Op een Bounty strand. Je zou gek worden.”

“Nou, ik weet het zo net nog niet. In de weekenden eens wat anders doen? De tuin? Mijn badkamer afwerken? Daar heb je tijd voor he, zonder boot. Dan wel!”

“Daarom loop jij hier dus nu, in de bouwmarkt? Kit voor je voegen?”

“Nee. De Sikaflex bij de watersportwinkel was op, en ik ga er morgen weer in. Heb jij het zien staan, hebben ze die rommel hier? Ik moet het nu hebben, anders kan ik er niet in morgen en is er weer een weekend naar de gallemiezen.”

“Volgens mij hebben ze dat hier niet. Maar kan je er niet een weekje later in dan?”

“Een weekje later? Ben jij betoeterd! Woensdag begint de zomeravondcompetitie!”(Deze columnn verscheen eerder in Zeilen van april 2013, nummer 4. Ietsjes ingekort daar, dus: zoek de tien verschillen! Zie ook hun website: www.zeilen.nl)